Ouderdomsvlekken verwijderen
Wat zijn ouderdomsvlekken?
Ouderdomsvlekken zijn vlekken die in je gezicht of elders in je lichaam verschijnen naarmate je ouder wordt. Ouderdomsvlekken komen evenveel bij mannen en vrouwen voor. Hoewel de meeste vlekken pas na je 50e jaar ontstaan kun je ze soms ook op jongere leeftijd zien verschijnen, vanaf je 30e jaar al. Ouderdomsvlekken zijn onschuldig en zullen later nooit kwaadaardig worden.
Hoe ontstaan Ouderdomsvlekken?
Ouderdomsvlekken ontstaan als gevolg van huidveroudering. Hoe ouder je wordt, hoe meer vlekken je krijgt, omdat het ontstaan er van in de genen ligt. Tot slot is zonsblootstelling een belangrijke factor. Hoe meer zonlicht je huid heeft gezien, hoe meer en hoe vroeger in je lever ouderdomsvlekken zullen verschijnen.
Welke soorten ouderdomsvlekken zijn er?
Er bestaan vier soorten ouderdomsvlekken:
1. LENTIGO SOLARIS (levervlekken)
Deze ouderdomsvlekken zijn de meest voorkomende en de meest bekende. Ze staan ook bekend onder de naam “levervlekken” of “zonnevlekken”. Lentige solaris is een goedaardige gepigmenteerde huidafwijking die optreedt bij oudere vaak zonbeschadigde blanke huidtypen. Levervlekken komen voor bij 90% van alle blanke mensen boven de 60 jaar. Het meest frequent zijn ze te vinden bij lichtere huidtypes (mensen met rood haar die moeizaam kunnen bruinen). Bij de donkere huid komen levervlekken slechts bij uitzondering voor. Er bestaat geen geslachtsvoorkeur.
2. VERRUCA SEBORRHOICA (ouderdomswratten)
Deze ouderdomsvlekken zijn meestal wratachtig of bloemkoolvormig en kunnen soms grote afmetingen aannemen tot wel enkele centimeters in doorsnede. Sommige ouderdomswratten zijn echter afgeplat en licht- of donkerbruin van kleur en lijken dan ook heel sterk op levervlekken of zelfs op gewone moedervlekken. Ouderdomswratten zijn veel voorkomende , goedaardige vormsels aan de huid, met name bij mensen boven de 50 jaar. De afwijkingen kunnen echter ook bij mensen boven de 30 jaar worden gezien. Zij komen bij ieder geslacht even vaak voor, maar komen bij “gekleurde”mensen veel minder voor. De latijnse benaming is verruca seborrhoica (in het Engels: seborrheic keratosis). Hoe ontstaan ouderdomswratten? Deze ontstaan waarschijnlijk als gevolg van het ouder worden van de huid. Bij uitgebreide vormen speelt ook een erfelijke factor een rol. Tot nu toe is er geen relatie aangetoond tussen ouderdomswratten met virussen, bacterien of parasieten, zonblootstelling of voeding.
3. SENIELE ANGIOMEN (bloedblaartjes, ruby spots)
Deze ouderdomsvlekken zijn in tegenstellingtot levervlekken en ouderdomswratten niet bruin maar rood of paars van kleur. Ze staan ook bekend als bloedblaartjes. De Engelse termen zijn ruby spots of cherry spots, genoemd naar de kleur. Ook deze vlekken zijn volkomen onschuldig. Seniele angiomen zijn veel voorkomende, onschuldige huidverschijnselen. Ze staan ook bekend als bloedblaartjes. Al op tienerleeftijd kunnen deze rode zwellinkjes optreden en met de leeftijd in aantal toenemen. Bij vrijwel alle 60 jarigen zijn er wel één of meerdere seniele angiomen op de huid aanwezig zijn. Het wordt dus beschouwd als een verouderingsverschijnsel van de huid. Andere benamingen zijn “angioma senilis, ruby spots of cherry spots. Hoe ontstaan seniele angiomen: De aandoening ontstaat door een plaatselijke toename van kleine, maar sterk verwijde vaatje in de huid. Er is geen sprake van een infectie of een kwaardaardigheid. Seniele angimen zijn een gevolg van huidveroudering.Hoe zien seniele angiomen er uit: We zien enkele millimeters grote, robijnrode, kleine vaatzwellinkjes, die meestal in grote getale voorkomen op de romp. Soms vinden we ze ook in het gezicht of in de nek.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Deze wordt op het blote oog gesteld.
Wat is de behandeling van seniele angiomen?
Deze zijn volkomen onschuldig en hoeven niet behandeld te worden. Bij cosmetische klachten kunnen ze worden weggebrand (coagulatie) of nog beter, worden behandeld met een geschikte vaatlaser. Geschikte vaatlasers zijn bijvoorbeeld Yag Long Pulsed Lasers, V beam pulsed dye laser of een KTP laser. Seniele angiomen zullen nooit kwaadaardig worden maar kunnen wel in de loop van de jaren toeneem.
4. IDIOPLASTISCHE GUTATTE HYPOMELANOSE
(witte ouderdomsvlekken)
Een moeilijke benaming maar ze staan beter bekend als “witte ouderdomsvlekken”. Behalve donkere ouderdomsvlekken heb je dus ook lichte of witte ouderdomsvlekken. We zien hierbij witte ronde vlekjes ongeveer 3-8 mm op voornamelijk armen en benen en andere aan zon blootgestelde delen zoals decollete. Opvallend aan deze witte ronde vlekjes is dat ze nooit samenvloeien tot grotere vlekken. Er bestaat helaas geen behandeling voor deze vlekken behalve dan ze te camoufleren met zelfbruinende lotions.
Hoe ontstaan idiopatische gutatte?
De oorzaak is onbekend en is in ieder geval niet besmettelijk. Omdat de aandoening vooral wordt gezien bij ouderen wordt er gedacht dat er sprake is van een verouderingsproces, en wel veroudering van zowel de opperhuidcellen als de pigmentcellenvan de huid. Mogelijk speelt overmatige en langdurige zonblootstelling ook een belangrijke rol. De meeste patienten geven toe fanatieke zonnebaders te zijn. In dit aspect kunnen de vlekjes dus beschouwd worden als een vorm van zonneschade. Merkwaardig genoeg komen de witte vlekjes meestal n iet voor in het gelaat, dat natuurlijk ook veel aan zonlicht blootgesteld. Verder speelt ook erfelijkheid een rol. Door het niet samenvloeien tot één grote witte vlek onderscheid dit zich van vitiligo. De vlekjes geven ook geen klachten behalve dat ze kosmetisch storend zijn. Indien de aandoening bij oudere mensen voorkomt zien we ook andere uitingen van zonneschade van de huid, levervlekken, rimpeling en actinische keratose. Meestal kan de diagnose met het blote oog gesteld worden, Bij twijfel wordt er een biopsie genomen. Wat is de behandeling hiervan: lichttherapie is niet effectief gebleken. Corticosteroid injecties zijn ook zonder succes gebleken. De wat groteren plekjes kunnen baat hebben bij een pigment transplantatie zoals minigrafting.
Wat kunt u zelf doen?
Hierbij gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen als bij andere uitingen van zonneschade. Belangrijk is verdere beschadiging van de huid door ultraviolette straling zoveel mogelijk te voorkomen. Gebruik zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor (factor 50 bv). Hierbij moet men bedenken dat een zonnebrandcreme niet bedoeld is om langer in de zon te zijn; deze is bedoeld om gedurende de tijd dat u in de zon bent, de huid te beschermen. Ontsierende witte plekjes kunnen worden gecamoufleerd door zelfbruinende lotion of een spraytanning douche. De vlekken zullen niet spontaan verdwijnen, integendeel ze zullen alleen maar toenemen met de leeftijd. Het aantal zal toenemen, maar de grootte blijft meestal gelijk.
Wat kan BodyBar Alkmaar hier aan doen?
Laserbehandelingen met de Picolaser. In veel gevallen kan hyperpigmentatie behandeld worden met een laser. Het licht van de laser dringt door de huid zonder deze te beschadigen en wordt opgenomen door het bloed en het pigment in de huid. De warmte die hierdoor vrijkomt zorgt er voor dat de bloedvaatjes dichttrekken en het pigment wordt opgeruimd. De korstjes die hierdoor op de huid ontstaan, genezen waarna het pigment sterk verminderd i
Meestal volstaan 2 tot 3 behandelingen met 5 tot 6 weken er tussen.